Tjukkmjølkas dag 2. mai 2023
Hvert år feirer Rørosmeieriet Tjukkmjølkas dag 2. mai .
Lokal tradisjon
Tjukkmjølk har vært brukt i uminnelige tider – i ulike varianter – som en måte å konservere mjølka på.
– Den var med gruvearbeiderne som niste fra mandag til lørdag på gruva og det var vanlig kost på gårdene. Både på Hedmarken, i Fjellregionen, i Selbu og innover Jämtland og Härjedalen var den godt kjent.
– Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk Beskyttet Betegnelse. Den garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer, sier meieribestyreren.
Foto: Tom Gustavsen
Markering av Tjukkmjølkas dag 2023
I butikken på Rørosmeieriet vil vi markere dagen med pakketilbud på valgfri Tjukkmjølk, Skjørost og Røros Rømme.
Vi ansatte kommer også til å feire internt ved å lage Tjukkmjølksvafler etter denne oppskriften.
Oppskrifter
Vi har mange oppskrifter med tjukkmjølk, feks tjukkmjølkspannacotta, tjukkmjølksvafler og kjøleskapsgrøt.
Rørosmeieriet bruker også tettekulturen i:
Røros Yoghurt Naturell , Røros Yoghurt Tyttebær, Røros Yoghurt Jordbær og Rabarbra, Syrna Blå, Røros Yoghurt vanilje og Creme Fraiche.
Tjukkmjølk er kulturarv
Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet.
Vi har to typer: Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.
– For noen år siden så fikk vi problemer med tettekulturen slik at vi ikke fikk produsert tjukkmjølk. Våre kunder engasjerte seg over hele landet for å hjelpe oss med å få fart i tettekulturen vår igjen. På samme vis som det var i gamle dager, da man gikk til nabogården for å få tak i tette hvis en manglet selv. Da tjukkmjølka igjen kunne produseres på Rørosmeieriet, så bestemte vi oss for at Tjukkmjølka fortjente sin egen dag. Det første året så inviterte vi alle som hadde hjulpet oss til en tjukkmjølkskonferanse i anledning tjukkmjølkas dag, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.