Tjukkmjølkas dag 2. mai 2021
Hvert år feirer Rørosmeieriet Tjukkmjølkas dag 2. mai med ulike aktiviteter.
Lokal tradisjon
– Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk denne beskyttelsen. Beskyttet Betegnelse garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer, sier Lund.
En undersøkelse fra Mediacom i 2014 viser at Tjukkmjølk er det produktet flest i Røros-traktene oppgir at de forbinder med tradisjonsmat.
Annerledes markering av Tjukkmjølkas dag
I år blir det ingen publikumsaktiviteter på Tjukkmjølkas dag. I stedet vil Rørosmeieriet i anledning dagen å gi bort Tjukkmjølksvafler til alle elever og ansatte på de videregående skolene i regionen. Så da kan nærmere 1000 personer glede seg til gode Tjukkmjølksvafler på Røros vg skole, Nord-Østerdal vg skole på Tynset og Storsteigen vg skole på Alvdal mandag 3. mai.
Låt fra TuVeia
Hør "Tjukkmjølksvaffel å sprengklare jur" og få oppskrifta på skikkelige gode vafler!
Tjukkmjølk er kulturarv
Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet.
Rørosmeieriet lager to typer Tjukkmjølk, Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.
– For noen år siden så fikk vi problemer med tettekulturen slik at vi ikke fikk produsert tjukkmjølk. Våre kunder engasjerte seg over hele landet for å hjelpe oss med å få fart i tettekulturen vår igjen. På samme vis som det var i gamle dager, da man gikk til nabogården for å få tak i tette hvis en manglet selv. Da tjukkmjølka igjen kunne produseres på Rørosmeieriet, så bestemte vi oss for at Tjukkmjølka fortjente sin egen dag. Det første året så inviterte vi alle som hadde hjulpet oss til en tjukkmjølkskonferanse i anledning tjukkmjølkas dag, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.
Oppskrifter
Vi har mange oppskrifter med tjukkmjølk, feks tjukkmjølkspannacotta, tjukkmjølksvafler og kjøleskapsgrøt.
Rørosmeieriet bruker også tettekulturen i: