Tjukkmjølkas dag 2. mai 2022

Hvert år feirer Rørosmeieriet Tjukkmjølkas dag 2. mai .

Lokal tradisjon

Tjukkmjølk har vært brukt i uminnelige tider – i ulike varianter – som en måte å konservere mjølka på.

– Den var med gruvearbeiderne som niste fra mandag til lørdag på gruva og det var vanlig kost på gårdene. Både på Hedmarken, i Fjellregionen, i Selbu og innover Jämtland og Härjedalen var den godt kjent.

– Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk Beskyttet Betegnelse. Den garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer, sier meieribestyreren.

Foto: Tom Gustavsen

Markering av Tjukkmjølkas dag

I butikken på Rørosmeieriet vil vi markere dagen med tilbud på Tjukkmjølksvaffel med rømme og syltetøy, samt tilbud på Tjukkmjølk og skjørost.

TuVeia har laget en egen låt for Rørosmeieriet

Hør "Tjukkmjølksvaffel å sprengklare jur" og få oppskrifta på skikkelige gode vafler!

Tjukkmjølk er kulturarv

Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet.

Vi har to typer: Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.

– For noen år siden så fikk vi problemer med tettekulturen slik at vi ikke fikk produsert tjukkmjølk. Våre kunder engasjerte seg over hele landet for å hjelpe oss med å få fart i tettekulturen vår igjen. På samme vis som det var i gamle dager, da man gikk til nabogården for å få tak i tette hvis en manglet selv. Da tjukkmjølka igjen kunne produseres på Rørosmeieriet, så bestemte vi oss for at Tjukkmjølka fortjente sin egen dag. Det første året så inviterte vi alle som hadde hjulpet oss til en tjukkmjølkskonferanse i anledning tjukkmjølkas dag, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Oppskrifter

Vi har mange oppskrifter med tjukkmjølk, feks tjukkmjølkspannacotta, tjukkmjølksvafler og kjøleskapsgrøt.

Rørosmeieriet bruker også tettekulturen i:

Røros Yoghurt Naturell , Røros Yoghurt Tyttebær, Røros Yoghurt Jordbær og Rabarbra og Syrna Blå.

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.