Tjukkmjølkas dag 2. mai 2020

Hvert år feirer Rørosmeieriet Tjukkmjølkas dag 2. mai med ulike aktiviteter. I år blir et annerledes år.

Tjukkmjølk er kulturarv

Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet.

Rørosmeieriet lager to typer Tjukkmjølk, Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.

– For noen år siden så fikk vi problemer med tettekulturen slik at vi ikke fikk produsert tjukkmjølk. Våre kunder engasjerte seg over hele landet for å hjelpe oss med å få fart i tettekulturen vår igjen. På samme vis som det var i gamle dager, da man gikk til nabogården for å få tak i tette hvis en manglet selv. Da tjukkmjølka igjen kunne produseres på Rørosmeieriet, så bestemte vi oss for at Tjukkmjølka fortjente sin egen dag. Det første året så inviterte vi alle som hadde hjulpet oss til en tjukkmjølkskonferanse i anledning tjukkmjølkas dag, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Beskyttet etter forskrift FOR-2004-02-10-581 

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er beskyttet ved lov, etter forskrift FOR-2004-02-10-581 og med dette tildelt et offentlig merke, en Beskyttet Betegnelse.

Lokal tradisjon

– Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk denne beskyttelsen. Beskyttet Betegnelse garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer, sier Lund.

En undersøkelse fra Mediacom i 2014 viser at Tjukkmjølk er det produktet flest i Røros-traktene oppgir at de forbinder med tradisjonsmat.

Annerledes markering av Tjukkmjølkas dag

I år blir det ingen publikumsaktiviteter på Tjukkmjølkas dag. I stedet vil Rørosmeieriet i anledning dagen å gi bort ett måltid med skjørost, tjukkmjølk og rømme til beboere på eldre- og omsorgshjem i Holtålen, Røros, Os og Tolga kommuner.

-Vi har mange ansatte fra disse kommunene som har noen de bruker å besøke, som de nå ikke får besøkt på vanlig måte. Dette er noe det snakkes om hos oss, så vi ønsker å gjøre noe hyggelig for dem. Vi håper at gaven vil bidra til et godt måltid til beboerne i ei krevende tid, sier Lund.

 

Oppskrifter

Vi har mange oppskrifter med tjukkmjølk, feks tjukkmjølkspannacotta, tjukkmjølksvafler og kjøleskapsgrøt.

 

Rørosmeieriet bruker også tettekulturen i:

Røros Yoghurt Naturell

Røros Yoghurt Tyttebær

Røros Yoghurt Jordbær og Rabarbra

Syrna Blå

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.