Kolakaker

Kolakaker har fått sitt navn fra det svenske ordet kola, som betyr karamell. Det norske navnet er da altså egentlig karamellkaker, men de flester kaller det kolakaker.

Disse julekjeksene er så gode at de må gjemmes for at det skal være noe igjen til jul, ellers mumses de opp lenge før juleklokkene ringer. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, men det spesielle med denne er at de er veldig seige inni. Vil du ha de sprø, så steker du de lengre.

Dette trenger du for ett brett (ca. 50)

100 g Røros Smør 1% havsalt eller Røros Smør 2% havsalt
100 g sukker
3 ss (ca 50 g) sirup
150 g hvetemel
1/2 ts vaniljesukker
knappe 1/2 ts bakepulver
knappe 1/2 ts natron

Slik gjør du:

1. Rør smør og sukker til det er hvitt. Her det fint å bruke kjøkkenmaskin. Rør så inn sirup. Vei opp melet og bland inn vaniljesukker, bakepulver og natron i melet. Tilsett dette i røra og rør sammen til en deig.

2. Del deigen i to, og rull ut til to pølser som er ca 40 cm lange. Legg de på bakepapir på stekebrettet. Klapp de flate, enten med hånda eller en stekespade til de er ca 5 cm brede.

3. Stek i ca 12-14 min på 175 grader eller til de begynner å bli litt brune i kantene. Hvis du vil ha sprø kjeks, så kan du la de stå i ovnen i noen minutter til, til de er litt brune over hele.

4. Ta de ut, dra bakepapiret av og over på benken. Bruk en pizzaskjærer og del i ca 1,5 cm brede kjeks med en gang. Avkjøl. Kos deg!