Info om Tjukkmjølk
Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er en syrna Gårdsmjølk som har tjukk konsistens, lang holdbarhet og er ren og frisk på smak.
Den er tjukk som yoghurt og kan spises med skje eller ristet opp for en mer drikkevennlig konsistens.
Bruksområder
Tjukkmjølka er et allsidig produkt som kan brukes til mye:
Frokostblanding
Smoothie og bowls
Drikke
Baking og rører
Dressing og dip
Supper, saus og gryter
Marinering
Desserter
Foto: Geir Foden

Hva er forskjellen på Tjukkmjølk, kefir og kulturmjølk?
Det er i hovedsak to punkter som skiller disse syrna mjølkeproduktene fra hverandre. Det ene er syrekultur og det andre er prosessen.
La oss ta syrekultur først: Tjukkmjølk og kulturmelk syrnes med bakteriekulturer, og både Tjukkmjølk og kulturmelk syrnes med mjølkesyrebakterier i kategorien mesofile bakterier. Her er det sammensetningen av de ulike bakteriene og egenskapene deres som skaper variasjon mellom produktene. Tettekulturen vi bruker i Tjukkmjølk er en unik variant og inneholder enkelte bakteriestammer som produserer fiber. Det er det som gir Tjukkmjølka den puddingaktige og “trådtrekkende” konsistensen. Om du rister Tjukkmjølka, brytes fibrene ned, og den blir flytende og dermed drikkbar. Kulturmelkas bakteriekultur har ikke disse egenskapene, derfor blir konsistensen tjukk, men likevel rennende. Kefir er basert på kefirkorn og syrnes med gjær i tillegg til mjølkesyrebakterier.
Og så over til prosessen: Tjukkmjølk er ikke-homogenisert og lavpasteurisert, mens kefir og kulturmelk høypasteuriseres og homogeniseres.
Tjukkmjølk har 80 dager holdbarhet og kan erstatte annen syrna mjølk i oppskrifter, men også spises som den er.

Tjukkmjølk er kulturarv - verdsatt av generasjoner
Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet. Dette er altså naturens egne mjølkesyrebakterier.
Rørosmeieriet lager to typer Tjukkmjølk, Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.

Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk denne beskyttelsen. Beskyttet Betegnelse garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer.
Geografisk Beskyttet Betegnelse bevarer norsk matkultur og stedegen kvalitet. Det er din garanti for at Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er laget av lokal mjølk, slik generasjoner før oss har gjort.
