Fløtekarameller

Finnes det noe bedre enn fløyelsmyke og hjemmelagde fløtekarameller? Lite trolig, og spesielt til jul. Dette er også en perfekt gave, enten til besteforeldre eller som vertinnegave.

Dette trenger du for en liten langpanne

100 g Røros Smør 1% havsalt
350 g sukker
3 dl Fløte
1/2 ts salt
200 g lys sirup
70 g glukose (kan erstattes av sirup)
3 dråper eddik
1 ts vaniljesukker (basert på vaniljestang)
Cellofan til innpakking

Slik gjør du:

1. Bland alt i en kjele med tykk bunn og kok på middels varme. Rør jevnlig. Det skal koke, men ikke «fosskoke» for det vi gi karamellen en litt skarpere smak. Når massen begynner å bli brun, så kan du ta kuleprøven. Ta et glass med kaldt vann og drypp litt karamellmasse nedi. Hvis du kan forme den til en kule med fingrene, så er den ferdig. Kle en form med bakepapir og tøm massen utover.

NB! Det er viktig at du er forsiktig når du jobber med varm karamell så du ikke brenner deg. Dette er ikke en barneaktivitet.

2. La den stå kaldt til den er avkjølt. Skjær opp i biter og pakk inn i cellofan. Det går også an å pakke den inn i matpapir, men det er ikke like enkelt å få det pent.

3. Oppbevar helst litt kjølig frem til servering. Hos oss står den på et litt kaldere værelse.

TIPS! Oppskriften kan lett varieres:
Mandler: Hakk ca 50 g mandler (andre nøtter kan også brukes) og vend inn i karamellmassen før du heller den i forma.
Sjokolade: Strø ca 50 g sjokoladedråper (mørk) i forma før du heller karamellen over.