Info om Tjukkmjølk

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er en syrna Gårdsmjølk som har tjukk konsistens, lang holdbarhet og er ren og frisk på smak.

Den er tjukk som yoghurt og kan spises med skje eller ristet opp for en mer drikkevennlig konsistens.

Bruksområder

Tjukkmjølka er et allsidig produkt som kan brukes til mye:

Frokostblanding

Smoothie og bowls

Drikke

Baking og rører

Dressing og dip

Supper, saus og gryter

Marinering

Desserter

Foto: Geir Foden

Hva er forskjellen på Tjukkmjølk, kefir og kulturmjølk?

Det er i hovedsak to punkter som skiller disse syrna mjølkeproduktene fra hverandre. Det ene er syrekultur og det andre er prosessen.

La oss ta syrekultur først: Tjukkmjølk og kulturmelk syrnes med bakteriekulturer, og både Tjukkmjølk og kulturmelk syrnes med mjølkesyrebakterier i kategorien mesofile bakterier. Her er det sammensetningen av de ulike bakteriene og egenskapene deres som skaper variasjon mellom produktene. Tettekulturen vi bruker i Tjukkmjølk er en unik variant og inneholder enkelte bakteriestammer som produserer fiber. Det er det som gir Tjukkmjølka den puddingaktige og “trådtrekkende” konsistensen. Om du rister Tjukkmjølka, brytes fibrene ned, og den blir flytende og dermed drikkbar. Kulturmelkas bakteriekultur har ikke disse egenskapene, derfor blir konsistensen tjukk, men likevel rennende. Kefir er basert på kefirkorn og syrnes med gjær i tillegg til mjølkesyrebakterier.

Og så over til prosessen: Tjukkmjølk er ikke-homogenisert og lavpasteurisert, mens kefir og kulturmelk høypasteuriseres og homogeniseres.

Tjukkmjølk har 80 dager holdbarhet og kan erstatte annen syrna mjølk i oppskrifter, men også spises som den er.

Tjukkmjølksvafler

Verdens beste vafler i følge oss. Tjukkmjølka gjør at de blir ekstra saftige og friske. En favoritt blant store og små.

Krydderkake med Tjukkmjølk

Her får du oppskrift på en nydelig, saftig og smakfull krydderkake laget med Tjukkmjølk. Kanskje blir dette svigermors drøm.

Nanbrød med Tjukkmjølk

Prøv å lage nanbrød med tjukkmjølk. Passer glimrende til indisk curry, en persisk khoresh, tikka masala – eller hva med norsk ertesuppe?

Nanbrød med tjukkmjølk

Tjukkmjølk er kulturarv - verdsatt av generasjoner

Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet. Dette er altså naturens egne mjølkesyrebakterier.

Rørosmeieriet lager to typer Tjukkmjølk, Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk.

Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk denne beskyttelsen. Beskyttet Betegnelse garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer.

Geografisk Beskyttet Betegnelse bevarer norsk matkultur og stedegen kvalitet. Det er din garanti for at Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er laget av lokal mjølk, slik generasjoner før oss har gjort.

Beskyttet etter forskrift FOR-2004-02-10-581 

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.