Smaksrike og digge tygg fra Røros

Rene og naturlige råvarer gir gode smaksopplevelser. Disse smårettene fra Rørosmeieriet vekker appetitten og egner seg godt både til aperitiffen, som forrett eller til tapasbordet.

Tjukkmjølk-blinis med pisket Røros Rømme TM og sikrogn fra Rørosfisk

Tjukkmjølk-blinis
2 dl Tjukkmjølk
50 g Skjørost
1 Egg
140 g hvetemel
1 ts sukker
1 ss natron
40 g smeltet Røros SmørTM

Pisk Tjukkmjølk og mel sammen. Vend inn resten av råvarene.
Stek på middels varme i Røros SmørTM.

Pisket Røros Rømme TM
1 dl Røros Rømme piskes til krem.
Smak til med frisk syre lime/sitron eller en eddik, salt og pepper og noen korn med sukker.

Avkjøl Tjukkmjølks-blinisene og dander pisket Røros RømmeTM og sikrogn fra Rørosfisk. Om du ikke har sikrogn tilgjengelig, så kan du bruke Karlix løyrogn. Topp med kuttet gressløk.

Gravet flatbiff av rein med traktkantarell, syltet løk og pepperrotkrem

Gravet flatbiff av rein
500 g flatbiff av rein
50 g salt
40 g sukker

Skjær ut adduktron, del resterende flatbiff i 2 deler på langs. Adduktron er ca 25 % av flatbiffen. Du kan grave den eller bruke den som filet.
Kjøttet graves i 24 timer i tettpakket pose på kjøl.
Vask av salt og sukker og tørk av kjøttet med papir. Skjær i skiver.

Pepperrotkrem med Røros RømmeTM
1 dl Røros Fløte
1 dl Røros RømmeTM

Piskes sammen og smaksettes med fersk revet pepperrot (ca 2-3 cm rot, men her må det smakes til), salt og pepper, noen korn med sukker, samt bergamott, lime eller sitron.

Syltet rødløk
1 dl eddik
50 g sukker
1 dl vann
1 rødløk i ønsket form

Kok opp laken og legg i rødløk, sett til side på benken i 15 min.

Sopp
Tørket traktkantarell 20 g legges i bløt 20 min
2 sjalottløker
1 fedd hvitløk
30 g Røros SmørTM

Sil av soppvannet og reduser all veske sammen med finkuttet løk. Vend in soppen når all væske er kokt bort og bland in Røros SmørTM til slutt. Ta av fra varmen og smak til med salt og pepper.

Skjær flatbiffen i tynne skiver og dander med pepperrotkrem, sopp og syltet rødløk. Her kan man toppe med mer pepperrot samt litt gressløk. Flatbiffen kan også legges på flatbrød fra Rørosbakern.

Carpaccio av dry aged indrefilet fra RørosKjøtt, med grønnpepper saus, Bufar ost, puffet bygg og gressløk

Grønnpepper saus på spumaflaske
2 sjalottløk
1 ss knust grønnpepper
1 dl eddik
0,5 dl vann
0,5 grønn chili
2 eggeplommer
200 g Røros SmørTM
1/2 lime
½ ts Worshestershire saus
Salt

Kok løk, pepper, chili sammen med eddik helt ned. Pisk inn vann og eggeplommer på middels varme til alt er luftig og har en homogen konsistens. Pisk inn varmt Røros Smør, smak til med lime, worshestershire saus og salt. Sile alt på spuma flaske (0,5 l liters). En patron er nok. Denne kan stå på benken i flere dager. Blir den for kald varmer du flaska i springen eller vannbad. Ikke over 50 grader.

Puffa bygg
1 dl bygg kokes i 20 min i en liter vann.
Sil bygg, tørke i ovn på 100 grader til det er helt tørt. Ca. 3 timer. Friter i kjele i naturell olje i noen sekunder. Oljen bør være 220 grader.

Dry aged indrefilet fra RørosKjøtt
Renskjær fileten og pakk den inn i plastfolie slik at den får en fin rund form. Frys over natten. Ta ut og skive denne i tynne skiver på maskin mens den er frossen. Den kan godt ligge et par timer på kjøl før du skjærer den i skiver.
Dander med grønnpepper-saus, raspet Bufar, puffet bygg og gressløk.
Den kan godt serveres på en skje.