Sjakkruter til jul

Dette trenger du for ca. 60 kjeks

250 gr Røros Smør Mild, i terninger og romtemperert
200 gr sukker
300 gr siktet hvetemel
2 ss vaniljesukker – helst en type som er laget på ordentlig vaniljestang
1/2 ts bakepulver
2 ss bakekakao

Slik gjør du:

1. Bland alt unntatt kakaoen til en løs deig. Del deigen i to og tilsett kakao i den ene delen. La deigen hvile i kjøleskapet i ca én time, så den blir fastere å jobbe med. Røros Smør Mild er ordentlig smør ;), så du må ikke la deigen ligge kjølig for lenge, da blir den for hard. I så fall må du kna den opp igjen før du fortsetter.

2. Du kan lage kjeksene så store som du vil. Kjeksen blir bittelitt større enn tykkelsen på sjakk-pølsa du lager.

3. Sett stekeovnen på ca 175 grader.

4. Forslag: Lag 2 pølser av hver av fargene. Vi lagde runde pølser, men hvis du lager de litt firkantet i formen, så får du firkantete sjakkruter. Legg én lys og én mørk pølse inntil hverandre på bakepapir på et lite brett. Legg motsatt oppå, så du ser at det vil bli sjakkmønster når du skjærer pølsa på tvers.

5. Dekk til og la dette avkjøle i 30-60 min så pølsa er fastere og enklere å skjære i.

6. Skjær skiver på ca 3 mm. Legg de på bakepapirkledt stekeplate med ca 1 cms avstand, de flyter litt utover, og stek i ferdig oppvarmet ovn i ca 15 minutter. Kjeksene er ferdige når de fleste av dem begynner å bli litt lysebrune i hjørnene.

7. Avkjøl på rist.
Hvis du lager mindre kjeks, så må du redusere steketiden med et par minutter.