Pjalt

Pjalt er en særegen bakst fra Røros-traktene. Det kan beskrives som noe midt mellom vaffel og bolle i anvendelse og smak. Pjalt er vanlig tilbehør til kaffen som noe å bite i. Det er vanlig å servere pjalten med smør og ost oppå.

Dette trenger du til ca. 16 pjalt

5 dl Tjukkmjølk
125 g Røros Smør 1% havsalt – romtemperert
50 gr sirup
75 gr sukker
600-700 g hvetemel
1/2 ts hjortetakksalt/hornsalt
1 ts natron
1 ts bakepulver
Mel til utkjevling

Slik gjør du:

1. Bland 600 g mel, sukker og hevemiddel. Smuldre inn smøret. Visp sirupen inn i tjukkmjølka og tilsett i det tørre. Du skal ha en ganske løs deig, tilsett ev. mer mel. Sett den kaldt en stund, så den får sette seg litt.

2. Du skal bruke masse hvetemel både over og under leiven når du kjevler ut pjalten. Kjevle ut til ca 3 mm og stikk ut sirkler på ca 12-15 cm i diameter. Pjalten kryper sammen under steking.

3. Stek på takke på medium varme, ca 3 minutter på hver side. La den hvile på rist i et par timer før servering. Legg et kjøkkenhåndkle oppå når pjalten er avkjølt, så den ikke tørker ut. Server med smør og hvitost og/eller brunost.

4. TIPS! Pjalt er fin å fryse ned. Ta de opp og legg de utover et brett for tining, så er de serveringsklare på 20 min.