Pjalt a la Jo Inge

I sin tid på bakeri bakte Jo Inge tusenvis av pjalt, og han må derfor kunne betegnes som en sjefsbaker og pjaltekspert. Her er hans oppskrift på Røros-spesialiteten pjalt.

Dette trenger du for 15 pjalt

1/2 ltr Tjukkmjølk
75 g Røros Smør 1% havsalt eller vanlig – viktig at dette er romtemperert.
800-900 g hvetemel
1 dl sirup
150 g sukker
10 g hjortetakksalt
12 g natron

Slik gjør du:

1. Bland det tørre. Tilsett mykt smør, sirup og tjukkmjølk og bland dette til en litt løs deig. Elt deigen til den løsner fra bollen. Juster med mer mel hvis den er for løs.

2. La deigen hvile i minst 2 timer.

3. Kjevle store leiver som er 1,5-2mm tykke. Stikk ut runde emner med 15-20 cm diameter.

4. Stek på tørr takke på medium+ varme. Pjalten skal være brun på begge sider. Avkjøl på rist.

5. Kan spises slik, men er ekstra god med smør og ost.