Pjalt
Pjalt er en særegen bakst fra Røros-traktene. Det kan beskrives som noe midt mellom svele og bolle i anvendelse og smak. Pjalt er vanlig tilbehør til kaffen som noe å bite i. Det er vanlig å servere pjalten med smør og ost oppå.
Dette trenger du til ca. 16 pjalt
5 dl Tjukkmjølk
125 g Røros Smør™ 1% havsalt – romtemperert
50 gr sirup
75 gr sukker
600-700 g hvetemel
1/2 ts hjortetakksalt/hornsalt
1 ts natron
1 ts bakepulver
Mel til utkjevling
Slik gjør du:
1. Bland hvetemel, sukker, natron og bakepulver. Tilsett Tjukkmjølk og sirup i det tørre. Smuldre inn smøret. Du skal ha en ganske løs og klissete deig, tilsett ev. mer mel. Sett den kaldt et par timer eller lengre, så den får sette seg.
2. Du skal bruke hvetemel både over og under leiven når du kjevler ut pjalten. Kjevle ut til ca. 3 mm og stikk ut sirkler på ca.15 cm i diameter. Pjalten kryper sammen under steking.
3. Stek på takke på medium varme, ca 3 minutter på hver side. La den avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhåndkle oppå når pjalten er avkjølt, så den ikke tørker ut. Server med smør og hvitost og/eller brunost.
4. TIPS! Pjalt er fin å fryse ned. Ta de opp og legg de utover et brett for tining, så er de serveringsklare på 20 min.