Monicas 17. mai-lapper

Vinner av 17. mai-konkurranse

Oppskrifta er laget av Monica Hägglund Langen. Monica skriver:

Produktene fra Rørosmeieriet er med på å løfte denne søndagsfrokosten til en grunnlovsfeiring verdig. Røros Rømme™ er litt syrlig, og passer dermed veldig godt i kombinasjon med jordbær og søt sirup. Fløten er rund og smakfull, og står godt til blåbærsmaken. Røros Smør™ er salt nok til at vi ikke bruker salt i røra, og er veldig fint å steke lappene i.

Vi bruker lokalprodukter så langt det lar seg gjøre, og gleder oss til jordbærene kommer fra egen hage. Lønnesirupen er imidlertid vanskeligere å skaffe lokalt, men kanskje vi kunne laget sirup av bjørkesevje? 🙂

Monicas lapper legger grunnlaget for en stemningsfull grunnlovsdagsfrokost laget med gode, norske råvarer og en god dæsj norske tradisjoner.

Lapper er en tradisjonsrik norsk rett, som her serveres som en norsk vri av amerikanske pannekaker.

Tilbehøret til lappene gir fin balanse mellom friskhet, sødme og fyldighet. Fargene er vakre nasjonaldagsfarger.

Du kan også bruke Tjukkmjølk i røra. Da kan en også fint bruke 3-4 egg i stedet for 5 egg.

Lapperøre

3 dl Helmjølk

5 middels store egg

4 dl hvetemel

1 ts bakepulver

2 ss sukker

30 g Røros Smør™, smeltet

En klype salt

En liten klype kardemomme

En liten klype kanel

Røros Smør™ til steking, 1-2 ss

Blåbærkrem

1 dl Fløte 39 % fett

1 ss sukker (Dette trenger du ikke hvis du bruker rørte blåbær eller syltetøy)

Friske blåbær, blåbærpulver, rørte blåbær eller blåbærsyltetøy

Tilbehør

Røros Rømme

Friske jordbær

Melis

Lønnesirup

Slik gjør du:

1. Mål opp melet. Bland inn bakepulver, kardemomme og kanel.

2. Bland melblandingen inn i mjølka til du har en jevn, tykk røre. Dette gjør det enklere å få en klumpefri røre.

3. Tilsett resten av ingrediensene unntatt smøret

4. Rør til slutt inn det smeltede smøret.

5. La røra stå og svelle på benken i minst 20 minutter.

Mens røra sveller, lager du tilbehøret.

6. Pisk fløten til en myk krem.

7. Bland inn blåbær. Sødmen på bæra vil være varierende, så her må du bruke egne smakssanser når du smaker til med sukker. Hvis du bruker syltetøy så trenger du ikke sukker.

8. Rør opp rømmen så den blir myk.

9. Del opp jordbæra i fine skiver.

10. Stek lappene i smør.

11. Anrett på fat og dryss over litt melis.