Jan Kristens rakfisk fra Røros

I Nord-Østerdalen er det sterke rakfisktradisjoner, og rakfisk er fast innlag i førjulsltida. Mange bruker å spise rakfisk på lillejulaften.

Til rakfisk kan du beregne ca 400 gram hel fisk eller 150 gram filet per person. Hvis det er et lettere kveldsmåltid, så kan du beregne ca 1/3 mindre. Alle har sine tradisjoner når det kommer til rakfisk. Her er andre ting du kan servere den med: lefser, hardkokte egg, rødbetesalat (med majones og rømme), kålrabistabbe og ertestuing.

Dette trenger du for 4 personer

4 x hele rakfisk á ca 400 g eller 600 g filet
12 mandelpotet
Syltede rødbeter
1 rødløk
1/2 purre
1 pk Røros Smør – romtemperert
1 beger Røros Rømme
Flatbrød

Slik gjør du:

1. Kok potetene i ca 20 minutter. De blir aller best om du damper dem oppå en damprist. Sjekk om de er møre ved å stikke en knivspiss inn i dem.

2. Bruk gjerne en plasthanske når du jobber med fisken, da lukta kan sette seg. Filéter fisken og skjær den opp i stykker på ca 2 cm.

3. Skjær opp rødbeter, løk og purre og legg i skåler.

4. Server 🙂

Til rakfisk kan du beregne ca 400 gram hel fisk eller 150 gram filet per person. Hvis det er et lettere kveldsmåltid, så kan du beregne ca 1/3 mindre.

Alle har sine tradisjoner når det kommer til rakfisk. Her er andre ting du kan servere den med: lefser, hardkokte egg, rødbetesalat (med majones og rømme), kålrabistabbe og ertestuing.