Gulrotkake med hjemmelaget salt karamellsaus

En skikkelig saftig gulrotkake med fyldig kremostglasur og hjemmelaget salt karamellsaus er uimotståelig. Dette er en skikkelig gokake!

Dette trenger du (til en stor langpanne):

Kaka:
600 g revet gulrot
300 g smeltet Røros Smør™
180 g sukker
150 g brunt mykt sukker
5 egg
2 dl Tjukkmjølk
2 ts vaniljesukker
500 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts natron
2 klyper salt
2 ts kanel
2 ts kardemomme
1 ts muskatnøtt (kan sløyfes)

Kremostglasur:
150 g mykt Røros Smør™
400 g kremost
1 ts vaniljesukker
200 g melis
1 ss sitronsaft

Salt karamellsaus:
150 g sukker
1/2 ss sitronsaft
60 g Røros Smør 2% havsalt
2 dl Røros Rømme™ eller fløte
1-2 klyper salt

Pecannøtter eller vanløtter til topping

Slik gjør du det:

Kaka:

  1. Sett ovnen på 180 grader og kle en langpanne ca 30x40cm med bakepapir.
  2. Vips egg og begge typer sukker til en luftig røre. Tilsett deretter avkjølt smeltet smør og Tjukkmjølk.
  3. Bland alt det tørre i en annen bolle og sikt det inn i det våte. Miks forsiktig sammen. Til slutt blander du inn revet gulrot.
  4. Stek i 40-45 min avhengig av ovn. Avkjøl deretter kaka.

Kremostglasuren:

  1. Pisk det romtempererte smøret sammen med melis og vaniljesukker til en luftig masse.
  2. Tilsett kremosten og pisk det lett sammen.
  3. Bre kremostglasuren over kaka når den er helt avkjølt.

Salt karamellsaus:

  1. Sukker og sitronsaft kokes sammen uten røring på middels varme i ca 30 min eller til sukkeret har smeltet og fått en gyllen farge.
  2. Skru ned temperaturen og bland deretter inn varmet fløte/rømme.
  3. Til slutt blandes smøret inn. Karamellen skal ikke kokes etter det.
  4. Smak til med salt. Avkjøl karamellsausen og fordel den over kaka. Topp med hakkede nøtter til slutt, gjerne ristet i pannen først.