Fastelavnsboller

Ingenting slår duften av nystekte boller, og spesielt til fastelavn. Nystekte og med kremfyll blir de uimotståelige. Disse bollene er luftige, myke, saftige og deigen er lett å jobbe med. Ved fastelaven feirer vi innledningen til den 40 dager lange fasten.

Dette trenger du til 15 boller:

Omtrent 600 g hvetemel
125 g sukker
1/2 pakke fersk gjær
1,5 ts kardemomme
3 dl Helmjølk
1 egg + 1 egg til pensling
125 g romtemperert Røros Smør 1 % havsalt

Krem:

3 dl fløte
2 ss sukker

Slik gjør du det:

  1. Bland alt det tørre i en bakebolle eller i bollen som hører til kjøkkenmaskinen.
  2. Pisk egg og mjølk og varm opp til 35 grader. Smuldre i gjær og bland sammen.
  3. Bland mjølkemiksen med det tørre og elt til deigen blir glatt og smidig, enten for hånd eller i kjøkkenmaskin.
  4. Tilsett terninger av det romtempererte smøret og elt det godt inn. Bruker du kjøkkenmaskin kan du gjerne sette opp hastigheten ett hakk.
  5. La heve til dobbel størrelse på et lunt sted tildekket med plast.
  6. Rull deigen ut til en lang pølse og del opp i omtrent 15 stykker og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
  7. Etterhev på et lunt sted i en halvtime.
  8. Pensle med egg og stek på 200 grader i omtrent 16-19 min, avhengig av ovn.
  9. Pisk fløte og sukker til krem. Del bollene i to når de er avkjøl og legg på kremen. Server med et melisdryss på toppen.