Fastelavnsboller
Ingenting slår duften av nystekte boller, og spesielt til fastelavn. Nystekte og med kremfyll blir de uimotståelige. Disse bollene er luftige, myke, saftige og deigen er lett å jobbe med. Ved fastelaven feirer vi innledningen til den 40 dager lange fasten.
Dette trenger du til 15 boller:
Omtrent 600 g hvetemel
125 g sukker
1/2 pakke fersk gjær
1,5 ts kardemomme
3 dl Helmjølk
1 egg + 1 egg til pensling
125 g romtemperert Røros Smør 1 % havsalt
Krem:
3 dl fløte
2 ss sukker
Slik gjør du det:
- Bland alt det tørre i en bakebolle eller i bollen som hører til kjøkkenmaskinen.
- Pisk egg og mjølk og varm opp til 35 grader. Smuldre i gjær og bland sammen.
- Bland mjølkemiksen med det tørre og elt til deigen blir glatt og smidig, enten for hånd eller i kjøkkenmaskin.
- Tilsett terninger av det romtempererte smøret og elt det godt inn. Bruker du kjøkkenmaskin kan du gjerne sette opp hastigheten ett hakk.
- La heve til dobbel størrelse på et lunt sted tildekket med plast.
- Rull deigen ut til en lang pølse og del opp i omtrent 15 stykker og legg de på et bakepapirkledd stekebrett.
- Etterhev på et lunt sted i en halvtime.
- Pensle med egg og stek på 200 grader i omtrent 16-19 min, avhengig av ovn.
- Pisk fløte og sukker til krem. Del bollene i to når de er avkjøl og legg på kremen. Server med et melisdryss på toppen.