MRF-svela

Visste du at tjukkmjølka har plass i den vestlandske nasjonalhelligdommen? Joda, tjukkmjølka har erstattet kulturmelk i svelene på Fjord1-båtene. Etter å ha vunnet smakstester hos Fjord1, gikk ferjene over til å bruke tjukkmjølk i svelene. Det var derfor på høy tid å teste den tradisjonelle oppskriften. Fjord1s svelerøre er landets mest kjente. Man kan til og med kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord på båtene. Resultatet ble rett og slett nydelig! Smakfulle, luftige og myke sveler. Anbefales!

Dette trenger du for ca. 12 store sveler

4 store egg
150 g sukker
8 dl Tjukkmjølk
480 g hvetemel (8 dl)
1 ts natron
1 ts hornsalt
60 g Røros Smør

Fyll

200 g Røros Smør
100 g sukker
100 g melis

Slik gjør du:

1. Smelt smøret og sett det til avkjøling på benken.

2. Pisk egg og sukker til eggedosis.

3. Rør inn ca halvparten av tjukkmjølka i eggedosisen.

4. Rør så inn alt det tørre til en jevn røre.

5. Rør inn resten av tjukkmjølka og det smeltede smøret.

6. Fyllet: Rør alle ingrediensene til en lys smørkrem.

7. Stek svelene på ei takke eller ei stekepanne smurt med litt smør. Stekes på medium varme i stekepanna på medium varme. Bruk en liten dl røre per svele. Svelene skal være 15-18 cm i diameter. Svelen er klar for å snues når den ser slik ut:

Servering: Den klassiske svela serveres med smørkrem. Hvis du bruker ca 2 ss med smørkrem per svele, så blir det passe. Smør utover halve svelen, og brett den andre halvdelen over.
Svelene kan også serveres med hvitost, brunost, syltetøy eller smørkrem.