Chili sin carne
Visste du at skjørost er som den mexicanske osten Queso Fresco? Det gjør skjørost perfekt i mexicanske retter som taco og chili.Gjør gjerne klart og mål opp alle ingrediensene på forhånd, så går tilberedingen fortere.
4-6 porsjoner
Del 1:
1 dl olivenolje
1 st løk, hakket
1 st stjerneanis
3 st hvitløksfedd, hakket smått
1 st fersk chili, hakket smått
2 ss tomatpuré
Del 2:
3 dl rødvin (eller 3 ss rødvinseddik)
400 g hakkede tomater
5 dl kraft, grønnsak eller kylling
400 g kidneybønner
230 g flådd paprika – finnes på boks.
Del 3:
2 ss olivenolje
1 ½ ss spisskummen
1 ss chilipulver
½ ss paprikapulver, gjerne røkt
1 ss ketchup
1 ss Worcestershiresaus
125 g romtemperert Røros Smør
Del 4:
30 g mørk – minst 70% – sjokolade, hakket
Salt og pepper
Servering:
300 g Skjørost fra Røros-traktene
Røros Rømme 39 % fett
Limejuice
Fersk koriander
Slik gjør du:
Del 1:
Varm olivenoljen og brun alt til det er lett brunet og mykt.
Del 2:
Tilsett rødvin og kok inn. Bland så inn resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 min. Ta ut anisen.
Del 3:
Varm olivenolje i en panne. Fres krydderet i oljen i et par minutter. Rør så smøret litt etter litt inn i krydderblandingen.
Ta gryta av varmen og rør inn kryddersmøret litt etter litt. Dette gjør at du får en fyldigere smak og blank gryte.
Del 4:
Rør inn sjokoladen og smaksett med salt og pepper.
Servering
Legg skjørosten i en dyp tallerken og øs gryta over skjørosten.
Topp med Røros Rømme, en skvis med limejuice og litt fersk koriander.
Variasjon:
Bruk gjerne opp grønnsaksrester i gryta. Gryta kan også serveres med feks. ris, frisk salat og grønnsaker, lefse, brød, maischips..
Tips:
Gryta (til og med del 4) kan fint fryses.