Chili sin carne

Visste du at skjørost er som den mexicanske osten Queso Fresco? Det gjør skjørost perfekt i mexicanske retter som taco og chili.Gjør gjerne klart og mål opp alle ingrediensene på forhånd, så går tilberedingen fortere.

4-6 porsjoner

Del 1:

1 dl olivenolje
1 st løk, hakket
1 st stjerneanis
3 st hvitløksfedd, hakket smått
1 st fersk chili, hakket smått
2 ss tomatpuré

Del 2:

3 dl rødvin (eller 3 ss rødvinseddik)
400 g hakkede tomater
5 dl kraft, grønnsak eller kylling
400 g kidneybønner
230 g flådd paprika – finnes på boks.

Del 3:

2 ss olivenolje
1 ½ ss spisskummen
1 ss chilipulver
½ ss paprikapulver, gjerne røkt
1 ss ketchup
1 ss Worcestershiresaus
125 g romtemperert Røros Smør

Del 4:

30 g mørk – minst 70% – sjokolade, hakket
Salt og pepper

Servering:

300 g Skjørost fra Røros-traktene
Røros Rømme 39 % fett
Limejuice
Fersk koriander

Slik gjør du:

Del 1:

Varm olivenoljen og brun alt til det er lett brunet og mykt.

Del 2:

Tilsett rødvin og kok inn. Bland så inn resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 min. Ta ut anisen.

Del 3:

Varm olivenolje i en panne. Fres krydderet i oljen i et par minutter. Rør så smøret litt etter litt inn i krydderblandingen.

Ta gryta av varmen og rør inn kryddersmøret litt etter litt. Dette gjør at du får en fyldigere smak og blank gryte.

Del 4:

Rør inn sjokoladen og smaksett med salt og pepper.

Servering

Legg skjørosten i en dyp tallerken og øs gryta over skjørosten.

Topp med Røros Rømme, en skvis med limejuice og litt fersk koriander.

Variasjon:

Bruk gjerne opp grønnsaksrester i gryta. Gryta kan også serveres med feks. ris, frisk salat og grønnsaker, lefse, brød, maischips..

Tips:

Gryta (til og med del 4) kan fint fryses.