Verdens beste eller Kvæfjordkake
Kjært barn har mange navn! Denne kaka ble kåret til Norges nasjonalkake i 2002 etter å ha blitt målt opp mot andre storfavoritter som marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.
Dette trenger du:
100 g Røros Smør™, romtemperert
100 g sukker
4 eggeplommer fra store egg
5 ss Helmjølk
130 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljesukker
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
Krem:
3 dl Fløte
Cirka 3 dl vaniljekrem
Pynt:
Hakkede mandler
Slik gjør du:
- Rør smør og sukker til det er hvitt og luftig.
- Tilsett ei og ei eggeplomme og pisk de godt inn.
- Rør inn Helmjølk.
- Bland alt det tørre og rør inn.
- Bre røra ut over ei langpanne med bakepapir.
- Pisk eggehvitene til de skummer godt. Fortsett å piske mens du tilsetter sukkeret litt etter litt til marengsen er blank og glatt, og du kan snu bollen opp ned uten at den faller ut.
- Bre marengsen ut oppå røra.
- Strø ev. over hakkede mandler.
- Kaka er nå klar for å stekes på 175 grader varmluft i 25-30 min.
- Avkjøl kaka.
- Pisk krem og blander den med vaniljekremen.
- Monter kaka ved at du deler den i to, brer vaniljekremen utover den ene halvdelen, og så plasserer den andre halvdelen oppå. Voila!
For en mer høstlig utgave legg blåbær mellom vaniljefyllet og marengsen. Pynt gjerne marengsen med mer blåbær.
Tips! Hvis det er vanskelig å få eggehvitene stive, så kan det hjelpe med én dråpe sitronsaft eller eddik.