Hveteboller
Ingenting slår duften av nystekte boller! Dette er oppskriften på våre beste boller. Ved å elte inn smøret til slutt får du en deig som er smidig og lett å jobbe med.
Dette trenger du til 30 boller:
Rundt 1,2 kg hvetemel
250 g sukker
1/2 pakke fersk gjær
3 ts kardemomme
6 dl Helmjølk
2 egg + 1 egg til pensling
250 gram Røros Smør™
Slik gjør du det:
- Blant alt, utenom smøret, i bakebollen. Mjølka kan godt være kald. Bruker du kjøkkenmaskin stiger temperaturen i deigen med 1 grad i minuttet. Ideell temperatur på deigen når den er ferdig eltet er rundt 20-24 grader. Da blir bollene ordentlig gode.
- Elt deigen til den blir glatt og smidig. Det tar omtrent 15 minutter på lav til middels hastighet i en kjøkkenmaskin.
- Tilsett terninger av det romtempererte smøret og elt godt inn. Bruker du kjøkkenmaskin kan du sette opp hastigheten ett hakk og elte videre i 5 minutter.
- Dekk over bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
- Del deigen i to, og rull ut to lange pølser. Del hver pølse i 15 biter og rull til boller.
- Etterhev på et lunt sted i en halvtime.
- Pensle med egg og stek på 200 grader i 16-19 minutter, avhengig av ovn.