Gulrotkake med hjemmelaget salt karamellsaus
En skikkelig saftig gulrotkake med fyldig kremostglasur og hjemmelaget salt karamellsaus er uimotståelig. Dette er en skikkelig gokake!
Dette trenger du (til en stor langpanne):
Kaka:
600 g revet gulrot
300 g smeltet Røros Smør™
180 g sukker
150 g brunt mykt sukker
5 egg
2 dl Tjukkmjølk
2 ts vaniljesukker
500 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts natron
2 klyper salt
2 ts kanel
2 ts kardemomme
1 ts muskatnøtt (kan sløyfes)
Kremostglasur:
150 g mykt Røros Smør™
400 g kremost
1 ts vaniljesukker
200 g melis
1 ss sitronsaft
Salt karamellsaus:
150 g sukker
1/2 ss sitronsaft
60 g Røros Smør 2% havsalt
2 dl Røros Rømme™ eller fløte
1-2 klyper salt
Pecannøtter eller vanløtter til topping
Slik gjør du det:
Kaka:
- Sett ovnen på 180 grader og kle en langpanne ca 30x40cm med bakepapir.
- Vips egg og begge typer sukker til en luftig røre. Tilsett deretter avkjølt smeltet smør og Tjukkmjølk.
- Bland alt det tørre i en annen bolle og sikt det inn i det våte. Miks forsiktig sammen. Til slutt blander du inn revet gulrot.
- Stek i 40-45 min avhengig av ovn. Avkjøl deretter kaka.
Kremostglasuren:
- Pisk det romtempererte smøret sammen med melis og vaniljesukker til en luftig masse.
- Tilsett kremosten og pisk det lett sammen.
- Bre kremostglasuren over kaka når den er helt avkjølt.
Salt karamellsaus:
- Sukker og sitronsaft kokes sammen uten røring på middels varme i ca 30 min eller til sukkeret har smeltet og fått en gyllen farge.
- Skru ned temperaturen og bland deretter inn varmet fløte/rømme.
- Til slutt blandes smøret inn. Karamellen skal ikke kokes etter det.
- Smak til med salt. Avkjøl karamellsausen og fordel den over kaka. Topp med hakkede nøtter til slutt, gjerne ristet i pannen først.