Tjukkmjølkas dag 2. mai 2025
Hvert år feirer Rørosmeieriet Tjukkmjølkas dag 2. mai. I 2016 fikk vi problemer med tettekulturen slik at vi ikke fikk produsert tjukkmjølk. Våre kunder engasjerte seg over hele landet for å hjelpe oss med å få fart i tettekulturen vår igjen. På samme vis som det var i gamle dager, da man gikk til nabogården for å få tak i tette hvis en manglet selv. Da tjukkmjølka igjen kunne produseres på Rørosmeieriet, så bestemte vi oss for at Tjukkmjølka fortjente sin egen dag.

Markering av Tjukkmjølkas dag 2025
I butikken på Rørosmeieriet vil vi markere dagen med 3 for 2 på Tjukkmjølk hele uke 18.
I tillegg vil på Tjukkmjølkas dag som er fredag 2. mai har vi halv pris på vår berømte Tjukkmjølksvaffel.
Bruksområder
Tjukkmjølka er et allsidig produkt som kan brukes til mye:
Frokostblanding
Smoothie og bowls
Drikke
Baking og rører
Dressing og dip
Supper, saus og gryter
Marinering
Desserter
Foto: Geir Foden

Tjukkmjølk er kulturarv
Tjukkmjølk har vært brukt i uminnelige tider – i ulike varianter – som en måte å konservere mjølka på.
Den var med gruvearbeiderne som niste fra mandag til lørdag på gruva og det var vanlig kost på gårdene. Både på Hedmarken, i Fjellregionen, i Selbu og innover Jämtland og Härjedalen var den godt kjent.
Den særegne tjukkmjølka vår lages med gode, lokale tradisjoner og mjølk fra Røros-traktene. Mjølka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive mjølkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten her i distriktet.
Vi har to typer: Tjukkmjølk av lettmjølk og Tjukkmjølk av helmjølk
Foto: Caroline Roka
Beskyttet geografisk betegnelse
Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som fikk denne beskyttelsen. Beskyttet Betegnelse garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Rørostraktene, og gjør at Rørosmeieriet som produsent har et ansvar for å forvalte den kulturarven som tjukkmjølka representerer.
Geografisk Beskyttet Betegnelse bevarer norsk matkultur og stedegen kvalitet. Det er din garanti for at Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er laget av lokal mjølk, slik generasjoner før oss har gjort.
