Røros Smør til USA

Et halvt tonn Røros Smør har tatt veien over Atlanteren og distribueres i disse dager ut til 62 utsalgssteder i Minneapolis og St. Paul (Twin Cities) og omkringliggende områder, i tillegg til restauranter og bakerier.

Lang ferd mot USA

Røros Smør kommer med dette i amerikanske butikkhyller i god tid før Thanksgiving som er ei stor høytid i USA. Smøret blir å finne i over 60 butikker, deriblant de to beste premium dagligvarekjedene i Minnesota. Både Kowalskis’ 11 butikker og Lunds & Byerlyes’ 28 butikker vil ha Røros Smør i hyllene fremover.

Vi har gjennom årene sett at det kan være et internasjonalt marked for Røros Smør rett og slett fordi det er en unik smaksopplevelse. Uten at vi har jobbet bevisst med det selv, så har vi jo sett at Røros Smør har dukket opp i alt fra Stockholmsrestauranter til Noma i København, og til og med hos et håndverksbakeri i Singapore som brukte ett tonn smør i året før Covid, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

Røros Smør i amerikansk drakt

Rørosmeieriet har gjennom et Innovasjon Norge-prosjekt besøkt Minnesota for et par år siden for å se på mulighetene i det norsk amerikanske markedet der.

Da oppdaget vi markedsmuligheter hos den kvalitetsbevisste forbruker der borte. Det er et stort område med nesten 3 millioner innbyggere. Dette er et område der smør rett og slett er en populær råvare. Det er et område der svært mange forbrukere – også utover norskamerikanerne – har rike og gode assosiasjoner til Norge, norske verdier, norsk natur og kvalitet. Dette gjør at det er et bedre grunnlag for å få fotfeste her enn i andre deler av USA, forteller Lund.

Det er begrenset med kompetanse og erfaring i Norge med eksport av landbruksvarer, utover reguleringseksport. Samtidig ser vi at norsk mjølkeproduksjon – og spesielt økologisk drift – er i verdenstoppen når det kommer til eks. klimaavtrykk, antibiotikabruk og dyrevelferd. Det mener vi, i kombinasjon med smaksopplevelse og funksjonelle produktkvaliteter, gir oss muligheter for en unik posisjon internasjonalt. Norske melkebruk og norske meieriselskaper har etter vår mening all grunn til å eksportere bærekraftige og dyrevennlige landbruksbaserte varer. Det er ingen grunn til å flagge ut norsk mjølkeproduksjon til irske meieri, og det har vi lyst til å bevise, sier meieribestyreren.

Ikke minst er vi hjulpet fram av et utrolig velvillig og ressurssterkt norsk-amerikansk miljø der borte, så vi har mange å takke for at dette har blitt realisert, forteller han.

Meieribestyreren har selv vært med på de innledende salgsrundene.  Det har vært en utrolig god mottagelse. Det var utrolig artig å oppleve hvor glade amerikanere blir av skikkelig godt smør, forteller en smørblid Lund. Røros Smør er på vei ut til alle utsalgsstedene i løpet av neste uke, men det er allerede flere butikker som har fått det i hylla.

Mest gledelig er det at grossisten allerede har fått gjenbestillinger hos importør/grossist, forteller Lund.

Smørblid meieribestyrer

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.