Mjølkeveien – homogenisering
Hva er homogenisering og hvorfor gjøres det?
Homogenisering
Når vi homogeniserer, så kjører vi melka gjennom et mottrykk som er ganske høyt. Det fører til at alt melkefettet blir spaltet til like små partikler. Dette er en prosess som brukes på mer flytende produkter.
Den melka vi i dag er vant til å drikke er helt jevn i konsistensen. De skyldes homogeniseringen. Rørosmeieriet har Gårdsmjølka som ikke er homogenisert. Den har da også en annen smak, mer smak av ekte melk slik den er rett etter melking.
Fløte er vanligvis ikke homogenisert, på grunn av at den inneholder så mye fett at det blir en overflødig prosess.
Det samme gjelder for skummet melk, der er det så lite fett at det ikke er nødvendig å finfordele det.
Gårdsmjølk er ikke-homogenisert, det samme gjelder for Tjukkmjølk og Syrna Blå.
Foto: Tom Gustavsen