Kanelboller

Kanelboller eller kanelsnurrer, kjært barn har mange navn. Kanelboller slår aldri feil!

Dette trenger du for ca. 40 kanelboller

Deig:

300 gr Røros Smør 1% havsalt
1 ltr Helmjølk
300 gr sukker
1/2 pk fersk gjær
2 kg hvetemel, cirka

Fyll:

200 gram romtemperert Røros Smør
200 gram sukker
3 ss kanel
1 egg til pensling

Slik gjør du:

1. Smelt smøret i en kjele, ikke la det koke. Tilsett så melk litt etter litt. Væsken skal ha en temperatur mellom lunken til 37 grader. Tilsett deretter sukkeret og rør litt rundt. Det er viktig at væsken ikke er varmere enn 37 grader, men den kan godt være ned mot 20 grader, det gir i grunnen bare et bedre bakeresultat :). Husk at jo lavere temperatur, jo lengre hevetid må du påregne.

2. Smuldre gjær i en liten kopp og rør den ut i litt av væsken. Tøm så gjærblandingen opp i en bakebolle sammen med resten av væsken. Tilsett hvetemel til du har en fin konsistens på deigen. Deigen eltes til den slipper bollen, minst 10 minutter.

3. Dekk deigen med plast og sett til heving på et lunt sted i minst 1 time.

4. Sett stekeovnen på 200 grader.

5. Rør sammen romtemperert smør, sukker og kanel i en bolle. Del deigen i to og kjevle ut til passe tykkelse. Smør utover fyllet, rull sammen og skjær brede stykker Legg bollene på en stekebrett med bakepapir med en av de flate sidene ned. Dekk med plast og etterhev i minst 30 minutter på et lunt sted.

6. Rett før steking pensler du med et vispet egg. Stek i 9-13 minutter midt i ovnen, avhengig av hvor godt stekt du liker dem. Avkjøl på rist.

Variasjoner

Sjokoladeboller: Du kan bruke både lys og mørk sjokolade – alt etter hva du liker :). Del sjokoladen i biter på ca 0,5 cm x 0,5 cm og elt de inn i deigen når du ruller bollene

Vaniljeboller: Du kan kjøpe fyll, men om du lager fyllet selv, så blir det en helt annen smaksopplevelse. Merk at det er stor forskjell på kvaliteten på vaniljestenger. De skal helst være blanke, lange og myke. Er de små og tørre, så må du bruke litt mer for å få god vaniljesmak.