Hva er forskjellen på Crème Fraîche, Lettrømme og Røros Rømme?
Lett Crème Fraîche har en kremet, fyldig konsistens og gir fin syrlighet til smaksrike retter. Den er perfekt i varme retter som saus, suppe og stuinger da den har kvaliteter som gjør at den ikke skiller seg. Den er også god til kalde dressinger og dipper.
Tips: Prøv den i en indisk gryte for ekstra kremet og fyldig konsistens!
Røros Rømme™ har en fløyelsmyk konsistens. Den er kokestabil og egner seg spesielt godt til sauser og supper, og er spesielt god sammen med spekemat og tjukkmjølk. Rømme er også perfekt for å erstatte fløte i oppskrifter.
Tips: Pisk den opp til en syrlig rømmekrem og smaksett med rørt tyttebær, eller topp bakt potet med pisket rømme.
Røros Lettrømme er en lettere og friskere versjon av Røros Rømme™. Den passer godt til dressing og dipp, eller som topping på taco. Lettrømmen egner seg ikke i varme retter da den ikke er kokestabil.
Kort oppsummert: I gryter og supper gjør Lett Crème Fraîche seg best, Røros Rømme™ er multifunksjonelt, og Lettrømme gjør seg best i kalde retter.
Foto: Tom Gustavsen
Røros Rømme™ er lavpasteurisert, altså en varmebehandling på 72 grader i 15 sekunder og den er ikke-homogenisert. Røros Rømme syrnes fra fløte over minimum 3-4 dager til den har riktig PH og er klar til bruk.
Røros Lettrømme er høypasteurisert. Det vil si at den er varmebehandlet på 80-85 grader i omtrent ett minutt. Lettrømmen er også homogenisert, Homogenisering er en prosess der melka utsettes for trykk, slik at fettet finfordeler seg i melka, og ikke flyter opp til toppen og klumper seg.
Lett Creme Fraiche er høypasteurisert og homogenisert.
For å syrne produktet har vi brukt en unik melkesyrekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive melkesyrebakterier, med utspring fra tettegrasplanten her i distriktet.
Fettprosenten varierer i de ulike produktene.