• 1856 – 1977

    1856 – 1977

    En region med rike meieritradisjoner

    Rørosmeieriets sjel er tuftet på de rike meieritradisjonene i regionen. Blant annet ble Rausjødalen setermeieri startet allerede i 1856, som Norges og Nord-Europas første meierisamvirke. Setermeieriet er godt bevart, og huser i dag et meierimuseum og en hyggelig seterkafé om sommeren. Les mer på www.rausjodalen.no.

    I 1953 fikk Røros sitt første meieri i gata, rett ved dagens turistkontor. Dette meieriet produserte kun smør.

    I 1970 bygde Røros Meieri A/L lokalene i Sollihagan 2 på Røros, der Rørosmeieriet holder til i dag. Fra 1977 var det Tine avdeling Røros som drev meieriet med produksjon av flere produkter, fra økologisk søtmjølk til tjukkmjølk.

    Foto: Digitalt Museum. Meieriet i Rausjødalen (CC BY-NC-SA).

  • 1995 – 2001

    1995 – 2001

    Tine legger ned i Røros, og Rørosmeieriet blir til

    Tine-avdelingen på Røros var truet av nedlegging flere ganger i løpet av nittitallet, og i 2000 skjedde det.

    Fire ansatte gikk da sammen med lokale økobønder og stiftet Rørosmeieriet 5. januar 2001, godt støttet av det offentlige og med viktig fødselshjelp fra Tine Midt-Norge.

    De fire gründerne Inge Broen, Ola Arvid Feragen, Arnt Langen og Reidar Sommer fylte alle rollene på meieriet selv i starten, og omsetningen lå på drøye fem millioner. Det ble noen utfordrende år med hardt arbeid, nattevåk og dugnad, men de fokuserte på de ambisiøse målene de hadde satt seg.

    Meieriet skulle bruke all tilgjengelig økomelk fra Røros-traktene i produksjonen, de skulle ha flere ansatte og mer enn ti årsverk, som Tines avdeling på Røros hadde, og driften skulle være økonomisk bærekraftig med utbytte til eierne.

  • 2001 – 2003

    2001

    Arnt Langen var den første meieribestyreren på Rørosmeieriet, tett etterfulgt av Morten Mellquist, som var meieribestyrer i perioden 2001-2003.

    Produksjon

    2002

    I 2002 startet Rørosmeieriet den tradisjonsrike smørproduksjonen etter inspirasjon fra Ingrid Skancke i Djupsjølia på Røros. Hun var en av de siste i rørostraktene som lagde smør på tradisjonelt vis hjemme på gården, og smøret hennes var viden kjent for sin gode smak og kvalitet. Det første året produserte meieriet tre tonn smør.

    2003

    Guri Heggem var meieribestyrer i perioden 2003-2008.

  • 2004 – 2005

    2004

    Økologisk Tjukkmjølk fra Røros fikk Beskyttet Geografisk Betegnelse, som det første produktet i Norge. Samme år fikk både Økologisk Røros Smør og Økologisk Røros Rømme Spesialitetsmerke fra Matmerk.

    2005

    Rørosmeieriet ble kåret til årets leverandør av økologiske produkter.

  • 2008 – 2012
    Meieribestyrer Trond V. Lund

    2008

    Trond Vilhelm Lund er dagens meieribestyrer, og har vært det siden 2008.

    2009

    Rørosmeieriet hadde sitt første år med positivt resultat.

    2012

    Meieriet fikk Bygdeutviklingsprisen i Sør-Trøndelag, og var i tillegg finalist i den nasjonale konkurransen i 2013.

  • 2013

    2013

    Økologisk Røros Smør ble kåret til beste norske meieriprodukt i Det Norske Måltid.

  • 2013 – 2014

    2013 – 2014

    I 2013 brukte Rørosmeieriet all økologisk mjølkeråvare fra rørostraktene. I 2014 ble det i tillegg brukt to millioner liter økologisk mjølkeråvare fra tilstøtende områder i Hedmark og Sør-Trøndelag.

  • 2015 – 2016

    2015 – 2016

    I 2015 fikk Rørosmeieriet både Vilje og vekst-prisen og Tolga Venstres Miljøpris. Samme år fikk Økologisk Røros Yoghurt Naturell Spesialitetsmerke fra Matmerk og Økologisk Røros Rømme ble kåret til Årets meieriprodukt i Det Norske Måltid. I tillegg var meieribestyrer Trond Vilhelm Lund én av tre nominerte til Årets Matinspirator under Matprisen 2015. I 2016 fikk Økologisk Skjørost fra rørostraktene Beskyttet Geografisk Betegnelse.

  • 2016 – 2017

    2016

    Som første meieri i Norge tok Rørosmeieriet i bruk kartonger laget av kun fornybare råmaterialer.

    2017

    Økologisk Røros Yoghurt Tyttebær fikk Spesialitetsmerke fra Matmerk, og Rørosmeieret var finalist til Årets Miljøbedrift, arrangert av Miljøpsykologikonferansen ved Høgskolen i Innlandet.

  • 2018

    2018

    I 2018 tok meieriet store steg videre i arbeidet med grønn energi og reduksjon av klimagassutslipp. Det ble installert fjernvarme og skiftet til energieffektive vinduer. Oljefyren ble kastet ut og det ble installert co2-varmepumper med glykolbasert kjøling som eneste kjøleinstallasjon. Dette gjør meieriet ledende både nasjonalt og globalt. Biproduktet er varmt vann, som gjenbrukes i egen vask og eventuelt selges til Ren Røros as gjennom fjernvarmenettet vårt.

    En ny, mer miljøvennlig, kartong ble lansert i 2018. Dette har redusert co2-avtrykket på kartongene med 40 prosent siden 2016.

  • 2018 – 2019

    2018 – 2019

    Rørosmeieriet blir kåret til Årets Utfordrer under KLD-dagene til ASKO Servering, og var finalist til Varmepumpeprisen i kategorien Større varmepumpeanlegg, arrangert av Norsk Varmepumpeforening. I 2019 var meieriet Norges nominerte til EMBLA-prisen i kategorien Årets Matentrepenør, og vant dessuten Miljøprisen til Trøndelag SV.