Metanhemmere i økologisk produksjon

Vi er et heløkologisk meieri, og det er ikke tillatt med syntetisk metanhemmende fôrtilsetning (Bovaer) i økologisk drift.

Rørosmeieriet har siden oppstart vært et heløkologisk meieri og vår visjon er «i takt med naturen». I økologisk produksjon tas det ekstra hensyn til miljø, bærekraft og dyrevelferd. For oss er økologisk råvare det beste utgangspunktet for å lage kvalitetsprodukter. I økologisk produksjon er ikke kunstige tilsetninger tillatt. Vi kjøper økologisk melk fra Norsk Melkeråvare, som henter melka hos økologiske Tine-bønder. Økologiske bønder må forholde seg til Debios regelverk og kriterier for økologisk produksjon.

Norsk Melkeråvare het tidligere TINE Råvare, og er i dag adskilt fra TINE med eget regnskap og revisjon. Det er Landbruksdirektoratet som kontroller oppgavene som tilhører Norsk Melkeråvare og som overvåker prisen på rå mjølk til industriaktører.

Ved innhenting av mjølk fra gårdene er det satt opp egne ruter som kun henter mjølk fra økologiske besetninger. Økologisk og konvensjonell mjølk blir aldri blandet på samme tank. Det er også fastsatte vaskerutiner på tankbilen for å sikre at ikke sammenblanding skjer mellom henting av ulike ruter. Ved mottakskontroll på meieriet blir dokumentasjonen på alle lass kontrollert for å sikre at det kun er mottatt økologiske mjølk.

18. juni stemte Stortinget over et forslag fra Bondelaget som innebærer at alle norske konvensjonelle kyr må få tilsetningsstoffet Bovaer i fôret sitt fra som et krav for å motta husdyrtilskudd fra søknadsomgangen 2027. Videre sa de at det vil «være aktuelt å implementere et krav for kjøttfe og andre drøvtyggere – og i økologisk produksjon – når det foreligger godkjente metanreduserende fôrvarer og fôringspraksis som kan tas i bruk for disse produksjonene tilpasset norske forhold». I Norge er reglene for økologisk matproduksjon å finne i økologiforskriften. Økologiforskriften er en del av norsk lov, hvor EUs forordninger på økologifeltet er implementert. Norge kan innføre strengere regler på noen områder, men ikke motsatt. Det er ikke anledning ut ifra jordbruksoppgjøret å innføre en norsk særregel knyttet til Bovaer i økologisk produksjon som går imot EU-forordningene.

Fra Mattilsynet har vi fått informasjon om at dersom Bovaer skulle bli tillatt i økologisk produksjon, så ville en godkjenning betinge en endring i positivlisten over tilsetningsstoffer til bruk i økologisk fôr, og slik det er nå så oppfyller ikke tilsetningsstoffet betingelsene for å bli godkjent. Om det kommer andre, naturlige metanreduserende fôrvarer som er aktuelt å bruke for økologisk vet vi ikke enda.

Agolin

Økologisk Agolin Naturu er en naturlig tilsetning utvunnet fra økologiske planter og urter som er tilsatt kraftfôret. Dette har blitt tilsatt siden 2019. Hensikten til Agolin er å øke fôrkvaliteten og gi fôret bedre smak. Økologisk Agolin er godkjent brukt av Debio. Den naturlige tilsetningen kan i tillegg redusere kuas metanproduksjon, uten at det er hovedformålet. Det finnes studier som tyder på en metanreduserende effekt, men det finnes foreløpig ikke publisert forskning på det under norske forhold. Et poeng verdt å merke seg er at også beiting har en positiv effekt på kuas metanutslipp, uten at det er hovedformålet med beiting. Når kyrne beiter, får de tilgang til et variert kosthold med ulike planter og urter.

Vi på Rørosmeieriet håper landbruket kan jobbe godt med klimatiltak uten å innføre nye, kunstige tilsetninger.

Ønsker du å lese mer om metanhemmere i økologisk produksjon?

Foto: Tom Gustavsen og Øyvind Haug

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.