Skjørost – vikingost med grønn appell

Skjørost er festkost og sommermat i Røros-traktene og store deler av Hedmark. Tradisjonelt spises den blandet med rømme, kanskje tjukkmjølk og litt sukker som tilbehør til spekemat. Det er enkelt å lage og alle kan lett variere og tilpasse tilbehøret med feks. en salat, eggerøre, lett potetsalat osv.

En undersøkelse gjennomført av Opinion i 2013 viser at tjukkmjølk er den mest populære tradisjonsmaten, mens skjørost ligger hakk i hæl, og er spesielt populær blant de yngste respondentene, dvs. aldersgruppa 18-29 år.

Selve urosten

Skjørost har røtter tilbake til vikingtida. Osten ble laget ved at mjølka ble syrnet til den skilte ut ostemasse. Først lagde man skjørost, og så ble varianter som pultost og gammelost laget ut i fra skjørost. Navnet ‘skjør’ kommer av det gammelnorske ordet ‘skyr’ og betyr sur. Før osteløpen gjorde sitt store inntog i Norge på 1800-tallet, så varulike varianter av skyrost mest vanlig.

Skjørosten har mange slektninger rundt omkring i verden, så som paneer, queso fresco, tvarog, türoh og graukäse som er ystes på omtrent samme vis.

Skjørost har røtter tilbake til vikingtida.

Håndverksost

På Rørosmeieriet lages skjørosten i store kar på flere tusen liter. Mjølka varmes forsiktig opp og syrnes til ostemassen skilles ut. Denne løftes så ut av karene før den kjøles ned, håndknas og pakkes. Siden skjørost er sommermat i Rørosmeieriets hjemlige trakter, så produseres det mest skjørost i perioden mai-august. Når værmeldinga melder varmt vært, så setter de på ekstra mye ystemjølk på Rørosmeieriet, for da vet de at skjørosten skal frem på bordet.

Frisk og lett

Skjørost er friskere og lettere enn mange andre oster. I bruk er den som en tørr og mager cottage cheese. Fettinnholdet er under 1% og skjørosten har også over 21% protein, så det er en utmerket proteinkilde for de som vil spise vegetarisk.

Beskyttet Geografisk Betegnelse

Skjørost fra Røros-traktene er tildelt et offentlig merke, en beskyttet betegnelse, som garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Røros-traktene. Beskyttet Betegnelse er det offisielle merket som verner om norske matskatter, og garanterer særegen kvalitet fra et bestemt geografisk område.

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.