Skjørost nasjonal matskatt

Skjørost fra Røros-traktene mottok i dag Beskyttet Betegnelse, et offentlig merke som garanterer at produktet er laget etter lokal tradisjon og har særpreg fra Røros-traktene. Utdelingen skjedde foran ca 5 000 publikummere under åpningen av Rørosmartnan nr 163.

– Gratulerer Røros -, dere er absolutt et fyrtårn for å ivareta norske matskatter, sa adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk, da hun gav Rørosmeieriet bevis på at de har fått sin andre Beskyttede Geografiske Betegnelse, denne gangen på «Skjørost fra Røros-traktene».

– Jeg bruker å kalle Skjørosten for Rørosmeieriets uslepne diamant. Nå bør jeg kanskje endre det til Norges uslepne diamant! Skjørosten er ikke bare et unikt tradisjonsprodukt, det er også den mest proteinrike ferskosten på det norske markedet, så vidt meg bekjent. Skjørosten er anvendelig, frisk og mild på smak. For oss er en Beskyttet Betegnelse et sterkt og tydelig kvalitetsstempel og en forpliktelse til å opprettholde den høye kvaliteten, laget på norsk økologisk råvare og produsert her i Røros-traktene, sier meieribestyrer Trond V. Lund.

– Skjørost fra Røros er den 25. norske matskatten som oppnår det høyeste juridiske vernet man kan oppnå få. Det er en milepæl, og det er ekstra artig at Rørosmeieriet var den aller første som klarte å få et slikt vern av et norsk produkt, da med «Tjukkmjølk fra Røros» i 2005, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.

Skjørost fra Røros-traktene mottok i dag Beskyttet Betegnelse.

Foto: Rørosmeieriet

Hva er skjørost?

Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i Hedmark og Trøndelag. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem o som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten.

Skjørost er en fersk ostemasse av syrnet skumma mjølk; en surmelksost. Navnet Skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Av fersk skjørost kan man lage både gamalost og pultost – skjørosten kan betegnes som “urosten”. Det er et svært vanlig produkt i de øst-europeiske landene, mens her i Norge er det et heller ukjent produkt andre steder enn i tradisjonsområdene.

Tradisjons- og festmat

Ifølge en undersøkelse er Skjørosten etablert som tradisjonsmat blant både yngre og eldre som en viktig del av matkulturen i Røros-traktene. I Røros-traktene serveres tradisjonelt Skjørosten med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat.

Meieribestyrer Trond V. Lund.med diplom for Beskyttet Geografiske Betegnelse, denne gangen for «Skjørost fra Røros-traktene».

Foto: Rørosmeieriet

Ren proteinbombe

Skjørosten består av hele 21% protein og kan beskrives som en tørr cottage cheese i utseende, smak og bruksområde. Den er en nydelig råvare til vaffelrører, salater, sammen med kjøtt eller fisk i wraps, i kjøttdeig, i brøddeig, mager ostekake, i smoothies, sammen med kjøtt eller fisk i wraps eller i andre retter som alternativ til cottage cheese, ricotta, turoh, tvarog, queso fresco eller paneer.

Interessert i å lese mer? Finn ut mer om våre produkter og prøv ut oppskriftene som våre ansatte har samlet sammen.