Røros-isruller

Hvordan lager man isruller hjemme? Vi viser deg en oppskrift på hjemmelaget Røros-isruller. Det er enkelt og utrolig godt. Isen får en fløyelsmyk konsistens fordi du jobber med den mens den blir kald. Salt brukes som naturlig nedkjølingsmiddel, på samme vis som vi bruker glykol som naturlig nedkjøling i drifta av meieriet. En morsom måte å servere is på som garantert blir en suksess hos barn, unge og voksne og noe du kan imponere med neste gang du skal ha gjester. Dette blir den nye isfavoritten.

Dette er en grunnoppskrift der alle kan velge den smaken de liker best. Prøv for eksempel Røros-isruller med jordbær, sjokolade eller yoghurt-isruller. Av en kuldeblanding klarer du å lage 4 runder med is før den smelter for mye. Vi anbefaler å jobbe raskt.

Trenden kommer opprinnelig fra Thailand der det heter fried ice cream. Du kjenner det også kanskje som frozen ice cream rolls.

Kuldeblanding

1500 gram isbiter

2 dl vann

500 gram salt

Base til én is

60 ml fløte

30 ml melk

1 ss sukker

Forberedelser
Sett serveringsskålene/glassene i fryseren en stund slik at det er ordentlig kaldt til du skal legge isrullene oppi.

Kok opp fløten, melka og sukkeret. Kok gjerne opp til flere porsjoner med det samme. Når det begynner å boble tar du kjelen av plata og avkjøl blandingen.

Lag en kuldeblanding i en stor form. Rør om slik at saltet får blandet seg godt. Sett en mindre form oppå og vent i 15 min til det har blitt ordentlig kaldt og et islag har lagt seg utenpå den store forma. Det er viktig at isbitene er jevnt fordelt slik at formen på toppen får et jevnt kuldelag fra undersiden.

Hvordan lage isrullene
Etter 15 min heller du over fløteblandingen i formen og jobber med isen med to sparkelspader eller liknende til den begynner å tykne. Jo lengre isen blir jobbet med, jo bedre blir den. Bre den deretter utover i et tynt lag og vent til det er helt frosset, det tar et par minutter. Bruk den ene spaden til å lage rullene. Sett spaden i den ene enden og skyv slik at det dannes ruller. Server i valgfritt fryst glass. Skal du lage flere etter hverandre, er et tips å putte de ferdiglagede rullene i fryseren i mellomtiden slik at de ikke smelter.

Pynt med det du vil, for eksempel bær, nonstop, smash, bærsaus, sjokoladesaus, karamellsaus eller krem.