Rørosmeieriet søker om Matmerks Beskyttet Betegnelse for Skjørost.

– Målet er å beskytte vår uslepne diamant, sier meieribestyrer Trond V. Lund. Beskyttet Betegnelse er et offisielt merke som vil sikre at Skjørost fra Røros også i fremtiden skal være laget av norsk, økologisk råvare. Tjukkmjølk fra Røros var første produkt i Norge som fikk merket «Beskyttet Betegnelse».

GODT FORANKRET SOM TRADISJONSMAT

Rørosmeieriet har gjennom Mediacom gjennomført en spørreundersøkelse i Rørostraktene og Nord-Østerdalen om skjørost. Undersøkelsen viset at skjørost er svært godt kjent med hele 95% hjulpet kjennskap, noe som er et utrolig sterkt resultat. – Dette er høyere tall enn vi hadde regnet med før undersøkelsen. Resultatet i undersøkelsen viser at Skjørost står i en særdeles sterk stilling i vår region og faktisk er den tradisjonsmaten som scorer best, etter Tjukkmjølk. Uhjulpet er det kun Tjukkmjølk som nevnes oftere som tradisjonsmat. Både reinsdyr, surpølse og rakfisk scorer lavere enn Skjørost, sier Lund.

VÅR FELLES KULTURARV

– Skjørost er en del av vår felles kulturarv. I Norge har vi antagelig laget skjørost helt tilbake til Vikingtida og Skjørost fra Røros hører hjemme på lista over nasjonale matskatter. Gjennom en Beskyttet betegnelse tar vi vare på kunnskap og kvalitet i tråd med tradisjonen. Vi sikrer Skjørosten mot juks med råvaren og foredlingsprosessen. Rørosmat er den fremste aktøren til å se lokalmat og reiseliv sammen og forstå verdien av å utvikle denne delen av norsk kulturarv, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.

SKJØROSTPRODUKSJON

Skjørost er en fersk ostemasse av syrnet skumma mjølk; en surmelksost. Navnet Skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Av fersk skjørost kan man lage både gamalost og pultost – skjørosten kan betegnes som “urosten”.

Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i regionen. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten. Skjørosten serveres tradisjonelt med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat.

PROTEINBOMBE

Den er svært proteinrik med 21% protein og kun 0,6% fett. Den brukes også i salater, sammen med kjøtt eller fisk i wraps, i kjøttdeig, i brøddeig, ostekake, i smoothies eller andre retter som alternativ til eksempelvis cottage cheese.

VIDERE PROSESS

Søknaden blir behandlet av Mattilsynet og bli lagt ut på høring før en endelig avgjørelse foreligger