Smørlys

Smørlys eller butter candle er en morsom og annerledes måte å servere smør på. Dette er perfekt å severe når du får gjester mens de venter på maten som en forrett med brød til.

Du trenger

1 pk Røros Smør
God kraft
Evt. friske urter

Slik gjør du

  1. Begynn med å klare smøret. Smelt det på lav varme og la melkepartiklene synke til bunns, la det stå ca 20 minutter. Du skal kun ha med det klare smøret på toppen. Det klarete smøret tåler høyere temperatur uten å bli brent. La temperaturen komme opp i 125 grader for en nøtteaktig smak.
  2. Ha smøret over i noe som er lett å helle fra, f.eks et desilitermål. Hell det over i en egnet form f. eks en kopp, et glass eller en liten boks som tåler det.
  3. Klipp til en veke eller hyssing i passende lengde og knyt den ene enden rundt f. eks en skje eller et sugerør. Dypp i smøret. Det blir da lettere å holde veka rett/stiv. Når veka med smøret på har stivnet plasserer du veka ned midt i smøret.
  4. Sett deretter smørlyset kjølig til det har stvinet, det tar omtrent 1 time.
  5. Da det forsiktig ut av formen. Er det vanskelig å få ut så skyll formen rundt i litt varmt vann slik at det smeltes litt og dermed blir lettere å få ut av formen.
  6. Plasser smørlyset på et egnet fat eller en skål. Hell over litt kraft blandet med finhakkede urter for ekstra god smak. Server med godt brød til. Det er en fordel å la lyset brenne litt først slik at smøres smeltes og det blir nok smør til å dyppe brødet i.