Røros-traktenes kultur, natur og historie er tett sammenvevd. Her finner vi mange spor fra gruvedrifta, kultur i hele sin bredde, et rikholdig jordbruk og en allsidig industri.

Den vakre naturen med elver, innsjøer, vidder og fjell innbyr til utforskning, fjellturer, jakt, fiske og en rekke andre friluftsaktiviteter. Forollhogna og Femundsmarka nasjonalparker danner rammen rundt et av Norges mest spennende natur- og kulturhistoriske områder.

I store deler av regionen finnes det levende setergrender med muligheter for en idyllisk seterferie med rike naturopplevelser. I disse seterområdene ligger det rike mattradisjoner som Rørosmeieriet ennå i dag holder live i, som skjørost og tjukkmjølk. Her kan du sove og spise og tilbringe dagene i rolig tempo tilpasset de små.

Røros-traktene har en levende samisk kultur, og det har vært samisk befolkning som har drevet med reindrift i området fra før Kobberverkets tid. Flere av museene har kartlagt deler av denne historien og har utstillinger som viser den frem.

9_september_l_e_rett_ved_R_ros_sentrum_FinnNilsen

Røros-traktene er landets kanskje fremste område for lokalprodusert mat. Råvarene i vårt område har vokst fram og opp i et karrig landskap med et lysrikt, men relativt kjølig klima. Vintrene er lange og kalde og frosten renser jorda hver vinter. Sommeren er lyst og intens, med kjølige netter som gir plantene unike lysforhold og høy næringstetthet. Det gir maten en unik smak av fjell og vidde.