Lurer du på hva de ulike merkene på våre produkter betyr? Les mer om våre merkeordninger her.

 

debio_o_rgb.png

DEBIO

Debio sitt Ø-merke er det norske godkjenningsmerket for økologisk mat. Rørosmeieriets produkter er merket NO ØKO-01 som er Debios godkjenningsnummer.  Produkter som bærer Ø-merket og markedsføres som økologiske skal være produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon. Begrepet økologisk er rettsbeskyttet og kan bare brukes etter godkjenning av Debio.

Alle våre produkter bærer Debios Ø-merke og NO ØKO-01.

Les mer på debio.no

 

roros_marke
RØROSMAT

Produkter med merket «RØROS mat fra Røros-traktene» må oppfylle kriterier knyttet til geografi, råvare og produktkvalitet.

Alle våre produkter er merket med Rørosmats produktmerke.

Les mer på rorosmat.no

 

specialitet
SPESIALITET

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Spesialitet-merket viser vei til unike smaksopplevelser. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift.

Røros Rømme, Røros Smør og Røros Yoghurt Naturell har fått tildelt Spesialitetsmerke.

Les mer på spesialitet.no (linke til produktene)

 

beskyttet
BESKYTTET BETEGNELSE

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener.

Få vet at vi har matskatter i Norge som fremstilles kun få kilometer fra der de bor.
Mangfoldet av produkter er et resultat av lange tradisjoner, høy kunnskap og råvarer dyrket under svært gunstige vekstbetingelser. Dette er med på å gi produktene unik smak og karakteristikk.

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var det første produktet i Norge som ble tildelt beskyttet betegnelse.

Les mer på beskyttedebetegnelser.no (linke til produktet)

 

nyckelhal
NØKKELHULL

Nøkkelhullsmerkede produktene skal være et sunnere alternativ sammenlignet med andre matvarer av samme type.

Nøkkelhullet stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 33 ulike matvaregrupper. For noen matvaregrupper er det i tillegg krav til minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker.

Fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for ulike næringsmidler finner du i nøkkelhullsforskriften.
Skjørost fra Røros er merket med nøkkelhull-merket.

Les mer på nokkelhullsmerket.no (linke til produktene)

EFTA-MERKET

Dette ovale stempelmerket forteller at varen er produsert og godkjent i tråd med norske hygieneforskrifter på fasiliteter godkjent av Mattilsynet. Mattilsynet tildeler autorisasjonsnummer, og Rørosmeieriet avd. Røros har nr 308 mens avd. Tolga har nr 1846.

FSC-MERKE

Merket finner du i «taket» på vår kartongemballasje. Dette merket forteller at kartongråvaren som er brukt i mjølkekartongene kommer fra bærekraftige kilder. Du kan lese mer om FSC her. https://ic.fsc.org/fsc-certification.4.htm

GRØNT PUNKT OG GJENVINNING

Drikkekartongen skal skylles, tørkes og leveres i returinnsamlingen. I de fleste kommuner skal kartongene leveres sammen med annen papp og papir. Finn hvordan det er i din kommune på www.sortere.no. Ikke brenn kartonger i peis eller ovn. Da bidrar de til luftforurensning og øker faren for pipebrann.

Kildesortert plastemballasje samles inn av kommunen eller det interkommunale avfallsselskapet. Deretter går det til oppsamling og pressing før det fraktes til store sorteringsanlegg. Omlag 80% av all innsamlet mengde blir sortert ut til materialgjenvinning.

http://www.grontpunkt.no/